Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Stilteangst

20 March 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Geen muziek, geen piepjes van de smartphone en geen geruis van het dagelijks verkeer. Mensen zijn daar bang voor. Angst voor de oorverdovende stilte. En dat is opmerkelijk te noemen, vooral als je bedenkt dat steeds meer mensen ziek worden van een overdaad aan geluid.

Zeker, er is sprake van een merkwaardige paradox in deze tijd van ernstige overprikkeling: terwijl er sprake is van geluidsverslaving, zakken steeds meer mensen door hun geestelijke hoeven omdat zij de geluiden niet meer kunnen verdragen. Maar misschien is het ook wel logisch. Want, zoals bij elke verslaving, zorgt nu juist de overdaad voor een totale ontregeling van lichaam en geest. Het portier van de auto is nog niet gesloten of de knop van de radio is alweer aangezet. De deur van het huis is nog maar net dichtgevallen of de televisie wordt aangezet om maar geen eng verlaten gevoel te ervaren. En wanneer het mobieltje voor langer dan slechts een paar minuten geen teken van leven geeft, dan is er al een angstig vermoeden dat de verbinding met de buitenwereld is afgesloten. Opvallend in mijn eigen psychologische praktijk is hoe mensen reageren op stilte. Zelf vind ik het wel prettig als er een gespreksstilte valt, vooral omdat ik dan even rustig de tijd kan nemen om alles wat al gezegd is in mij op te nemen. De meeste patiënten worden meteen wat onzeker en gespannen; en reageren met opmerkingen als ‘sorry, ik weet het even niet’ of ‘heb ik iets verkeerds gezegd’ en ‘mijn verhaal is misschien wel zo onduidelijk dat jij er ook weinig van kan zeggen’. Ook gebeurt het nogal eens dat een patiënt gaat ratelen om maar geen stilte te hoeven ervaren. Vervolgens moet ik dan omstandig uitleggen dat de geest juist stilte nodig heeft om te kunnen ontspannen; en dat belangwekkende gedachten en gevoelens als vanzelf dan opkomen. Soms zeg ik ook: ‘goede muziek is niet een onophoudelijke reeks noten achter elkaar, maar kenmerkt zich juist door de betekenisvolle rustmomenten tussen de noten in’.

Grappig is het hoe verschillend mannen en vrouwen reageren op contactuele stilte. De vrouw kletst alle contactgaten dicht. En de man zou het liefst op de uitknop drukken om haar stil te krijgen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • You think that this data is giving you best material. Then you must come here and check the working details. Then may be this is showing you all the material but this all material is waste for me and hope that time we are taking this serious.

    best assignment writing
    23/02/2018 07:13
    (7 jaren geleden)

  • En wat te doen als je tinnitus hebt?

    Albert
    20/03/2017 17:26
    (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie