Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Studiekeuze

28 April 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Snel! Schiet op! Nu inschrijven! Voor 1 mei! Anders kun je het studeren wel vergeten. Moet de student, eenmaal ingeschreven, al in een nanoseconde afstuderen, nu moet hij al weten wat hij wil studeren, voordat hij zijn eindexamendiploma op zak heeft.

Ja, onze nationale beleidsmakers doen er alles aan om onze jeugd een burn-out te bezorgen. En dat terwijl diezelfde wetgevers zo graag op de zorg willen bezuinigen. Nee. Ik heb geen goed woord over voor hoe er tegenwoordig met onze aanstormende talenten wordt omgesprongen. De bedoeling is kennelijk om het studeren te ontmoedigen. En als er al gestudeerd wordt, dan is het kennelijk de bedoeling om zoveel mogelijk studenten vroegtijdig te laten afvallen. Verkeerde studiekeuze? Jammer dan, ga maar werken. Als vakkenvuller of autowasstraatborstelaar. Het grootste probleem voor studenten van deze tijd, is dat het hen niet wordt gegund om te twijfelen. En dat terwijl zij een levensfase doormaken waarin zij aan alles twijfelen. Vaste verkering of nog eerst niet? Thuis wonen of toch op kamers? Een baantje erbij of toch alleen maar de focus op de studie? Wel lid worden van een studentenvereniging of leidt dat teveel af? En dan de studiekeuze zelf: alleen een enkeling weet al op zijn achttiende verjaardag dat hij dokter, politieagent of econoom wil worden. Het merendeel van de jongeren heeft geen flauw idee hoe hij zichzelf in de verre toekomst ziet acteren. Hoe moet de jonge mens dat ook weten? Hij heeft immers nog geen enkele praktische kennismaking met wat er in de wereld te koop is. Natuurlijk, er kan voorlichting gegeven worden over de verschillende (beroeps)opleidingen. Maar dan nog is het onmogelijk te zien, te weten, laat staan te ervaren of een bepaalde studiekeuze ook de juiste keuze is. Bovendien, de keuze voor een studie kan wel bevallen, maar dat wil nog steeds niet zeggen dat daarmee de beroepsuitoefening ook aanspreekt. In mijn eigen praktijk krijg ik steeds vaker jongeren die onder de druk van het-te-moeten-weten bezwijken. Voordat zij nog maar een inschrijving voor een studie hebben gedaan, voelen zij zich al tekortschieten omdat zij geen ‘passie’ kunnen benoemen. Moedeloos door hun eigen gepieker hopen zij, door met mij van gedachten te wisselen, wel tot een zinvolle studiekeuze te komen. Maar, zo werkt dat natuurlijk niet. Alleen door de tijd te nemen om in alle vrijheid te kunnen experimenteren met alles wat er op onderwijsgebied in de aanbieding is, kan een student, met vallen en opstaan, zijn eigen richting kiezen. Maar noch die tijd, noch die vrijheid wordt de student gegund.

Helaas kan ik niets doen aan het regeringsbeleid. Maar ik kan tegen alle aankomende studenten en hun ouders wel zeggen: ‘laat je door niemand opjagen; als wat goed is, komt langzaam’.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Any tragedy during Pakistan continues to worsen mainly because relief equipment and facilitate fall far in need of what is desirable. More facilitate is anxiously needed when the potential for many fatalities starts out to loom.

    National drink of Pakistan
    17/08/2016 13:00
    (8 jaren geleden)

  • After read blog topic's related post now I feel my research is almost completed. happy to see that. Thanks to share this brilliant matter.

    Brazilianhairbundles
    30/12/2014 08:22
    (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie