Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Therapie-resistent

19 September 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

De psycholoog mag graag geloven dat hij bij elk van zijn patiënten een verschil kan maken. Als dokter van de geest wil hij mensen beter maken en droomt hij ’s nachts van wondergenezingen. Angstige kneuzen verandert hij in stoere krijgers en somberende vrouwen praat hij om in vrolijke tantes. Tenminste dat doet hij allemaal in zijn verbeelding.

In werkelijkheid kan de zielknijper vaak geen deuk in pakje boter schoppen. Zelfs met een shockbehandeling gebeurt er helemaal niets. De patiënt blijkt therapie-resistent te zijn; zo ook op mijn spreekuur. Ongevoelig voor beïnvloeding zijn bijvoorbeeld de betweters. Zo iemand is Carla. Zij lijdt aan stressklachten vooral omdat op haar werk de ene na de andere promotie aan haar neus voorbijgaat. Natuurlijk valt haar zelf niets aan te rekenen, maar geeft zij de schuld aan het management dat haar talenten niet op waarde weten te schatten. Karakteristiek is haar uitspraak ‘niemand is perfect, ook ik heb mijn minpunten’, maar als ik vraag ‘welke dan’, lacht Carla zonder antwoord te geven. Na afloop van een therapiesessie zegt zij steevast: ‘leuk gebabbeld, maar niets gehoord wat ik al niet wist’. Therapie-resistent zijn ook de klagers. Zo iemand is Thea. Zij klaagt vooral over het gebrek aan echte inlevingsvermogen van de mensen om haar heen. Thea staat zelf voor iedereen klaar en is, in haar bewoordingen, nooit te beroerd om haar hele agenda om te bouwen als zij een vriendin kan helpen. Maar. o wee als zij van iemand tijd en aandacht vraagt, Nee, dan geeft niemand thuis. De klaagzangen zijn zo constant dat haar stemgeluid doordrenkt is van lijdzaamheid. Zelfs de woorden ‘best wel mooi weer vandaag’ klinken toch als een waarschuwing voor het drama dat komen gaat. Typisch voor Thea is de uitspraak ‘schiet mij maar lek, jij mag het zeggen’. Een voorzichtige suggestie dat zij met haar verongelijktheid mensen afstoot maakt mij op slag ook tot één van haar vijanden: ‘ja, hoor, het ligt weer aan mij, nou hier schiet ik ook al niets mee op’. Therapie-resistent zijn vooral mannen. Zij zien nergens een probleem in en komen alleen op mijn spreekuur omdat zij onder druk staan. Om te voorkomen dat zij door hun vrouw of baas de laan uit worden gestuurd, is de afspraak bij mij toch van levensbelang. De opluchting is groot wanneer ik voorstel dat zij niets hoeven de veranderen, maar alleen hoeven te verschijnen voor een uurtje bijpraten. Thuis of op het werk moet natuurlijk wel met overtuiging worden gemeld dat zij een lang traject van diepgravende en inzichtgevende psychotherapie moeten ondergaan.

Misschien is het vooral de psycholoog die lijdt aan veranderingsgdrift. De patiënten zelf zijn minder ambitieus. Zij voelen zich al geholpen met een praatpaal die onverdeelde aandacht geeft.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Download Tubemate Downloader App for free. There are so many videos on youtube you like, but you are not able to view them without internet.TubeMate YouTube Downloader for Android is a free application that helps users to find, download.

    Tubemate
    09/10/2017 07:01
    (7 jaren geleden)

  • That tragedy on Pakistan is constantly on the worsen simply because relief components and enable fall far except what important. More enable is seriously needed given that the potential for lots of fatalities starts off to loom.

    National drink of Pakistan
    17/08/2016 12:53
    (8 jaren geleden)

  • n werkelijkheid kan de zielknijper vaak geen deuk in pakje boter schoppen. Zelfs met een shockbehandeling gebeurt er helemaal niets. De patiënt blijkt therapie-resistent te zijn; zo ook op mijn spreekuur. Ongevoelig voor beïnvloeding zijn bijvoorbeeld de betweters. Zo iemand is Carla

    Jens
    20/09/2011 19:27
    (13 jaren geleden)

  • Mooie column. Wellicht een pleidooi om onszelf iets minder serieus te nemen.

    Jan Kok
    20/09/2011 07:02
    (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie