President Obama in Nederland voor topoverleg van wereldleiders. Zijn eindconclusie: ‘truly gezellig’. En als er iets is waar de Nederlander trots op is, dan is het wel zijn gezelligheid. Sterker nog, gezelligheid overstijgt alles. Niets dat er meer toe doet, als het maar gezellig is.
Zo kunnen mensen ergens gaan dineren waar het eten om te huilen is. Maar als de onderlinge sfeer door iedereen als gezellig wordt ervaren, dan is het een geslaagd uitje. Ook gebeurt het meer dan eens dat een sollicitant wordt aangenomen; en dan niet omdat hij zo hoogstaand gekwalificeerd is, maar omdat hij zo goed in de groep ligt, oftewel: een gezellig mens. Ja, voor de Nederlander is gezelligheid zo belangrijk dat hij bereid is om alles wat gezelligheid verhult gewoon door de vingers te zien. Uw vriend, kennis of collega kan nog zo onbetrouwbaar, lui of leugenachtig zijn, dan wordt hem dat vergeven als hij zich van de gezellige kant laat zien. Vervelend aan gezelligheid is wel het feit dat het gebruikt wordt om anderen flink onder druk te zetten. Zo kan iemand een sociale verplichting willen afzeggen, maar dan wordt hij om de oren geslagen met het argument hoe ongezellig het zou zijn als hij niet zou verschijnen. Tja, in Nederland is niets erger dan als ongezellig te boek staan. Wilt u daarom niet voor schut staan met uw drankverslaving, zeg dan gewoon tegen de anderen: ‘jullie kunnen toch wel een keertje gezellig meedrinken’. Zeg nou zelf. Daar kan geen tegenargument het van winnen. Vervelend aan gezelligheid is ook dat het geen tijd kent. Dat betekent feitelijk dat het bezoek eindeloos kan blijven plakken als zij maar om het kwartier benadrukken hoe gezellig het is. Niemand die dan nog durft te zeggen: ‘mooi dat het gezellig is, maar de tijd is om’. Ja, ik doe het wel. Maar dat wordt me dan niet in dank afgenomen. Opvallend is ook dat gezelligheid een exclusieve Nederlandse uitvinding is. Buitenlanders hebben geen deugdelijke vertaling voor het woord ‘gezellig’. En als het woord niet bestaat, dan bestaat het verschijnsel ook niet. Ik zal u zeggen dat ik dat heel verdacht vind; dat Nederlanders iets zouden hebben wat ze in het buitenland helemaal niet kennen. Nee, buitenlanders kunnen het heel gezellig hebben onder elkaar, maar dat hoeven zij niet zo te benadrukken. Dat doen wij wel om op die manier er van verzekerd te zijn dat de rijen gesloten zijn. Anders gezegd: heel gezellig = geen onvertogen woord. Punt.
President Obama is een slimme man. Hij had al heel snel door dat zijn groeiend arsenaal aan kernwapens en ander slecht nieuws in de wereld handig kon worden weggemoffeld. Hij kon alles glad strijken door te zeggen: ‘truly gezellig’.
I like it! Your post is really good providing good information.. I liked it and enjoyed reading it. Keep sharing such important posts. I really appreciated this post.
Brazilianhairbundles
30/12/2014 08:13
(10 jaren geleden)
Ja gezelligheid is een verplichting, meedoen anders ben je vreemd. Gezellig verplicht praten oa met je collegas, hoe je weekend was, of in de pauze of verplicht op een verjaardag met degene die naast je zit, wat dan weer over werk gaat, Heel ongezellig vind ik. Meestal vindt ik het zonde van de tijd. Geef mij maar de ZuidAmerikaanse mentaliteit, geen verplichte gezelligheid maar gewoon Go with the flow en toevallige gezelligheid waar minder woorden mee gemoeid zijn. Ik ben een Nederlander, maar voelt als een buitenbeentje, afspraken om gezellig te zijn, wie heeft het verzonnen ?
Ik ben heel leuk hoor , maar niet zo gezellig '-)
Angel
17/04/2014 22:38
(11 jaren geleden)
moeilijk om in Nederland de sociale normen te doorgronden...
aan de ene kant is 't een open, eerlijk en kritisch land (dat wordt beweerd), maar aan de andere kant, als je weleens kritisch bent (het eten in de 'gezellige tent' was niet te eten of het 'feestje' was saai), dan ben je ongezellig?!
en inderdaad, op de werkplek is 'gezelligheid' verplicht - niet toegestaan om te lezen tijdens de pauze, maar verplicht en gezellig mee kletsen!
Buitenlander
09/04/2014 10:59
(11 jaren geleden)
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties