Hoe je bent, is niet altijd hoe je overkomst; en hoe je overkomt is niet altijd hoe je bent. Toch zullen mensen jou, in eerste instantie, beoordelen op basis van hoe je overkomt. En om die reden alleen al is uitstraling een bepalende factor in relaties die nog gevormd moeten worden en in de relaties die je al hebt.
Ik kom op dit onderwerp omdat ik, sinds kort, een nieuwe vriendin in onze familiekring mag verwelkomen die, alleen al door haar verpletterende glimlach, een hele kamer kan doen oplichten. Als zij binnenkomt, verandert, op slag, de sfeer in positiviteit en gezelligheid. En het verbaast mij niet als haar vriend zegt: ‘overal waar zij verschijnt draaien de hoofden zich om; en wil iedereen bij haar in de buurt zijn’. Evengoed kent iedereen wel iemand die, door zijn norse, wat bozige uitstraling, anderen mensen op afstand houdt, terwijl die persoon wellicht helemaal niet eens die intentie heeft. Zo bekeken kan de uitstraling die je hebt ofwel magnetiserend ofwel afstotend zijn; en direct van invloed op de mate waarin je gewenst al dan niet ongewenst bent. Nu weet iedereen ook wel dat een eerste indruk verraderlijk kan zijn. Ik bedoel, het norse type kan, bij andere kennismaking, best wel een sympathiek figuur zijn; en evengoed kan het opgewekt type, bij nadere kennismaking, juist weinig aansprekend zijn. De twee vragen van vandaag zijn daarom: hoeveel belang moet je hechten aan wat jouw uitstraling is; en is die uitstraling ook een kwaliteit die je kunt verbeteren? Om met de eerste vraag te beginnen: ja, uitstraling is belangrijk. Het is, als het ware jouw visitekaartje; en zal (onbewust) lang blijven hangen in het geheugen van iedereen die jou ontmoet. Vooral bij eerste ontmoetingen, zoals bij een sollicitatiegesprek, een eerste date of een toevallig gesprek ergens in de publieke ruimte is uitstraling zo belangrijk dat (letterlijk) jouw leven en toekomst ervan af kan hangen. En tegelijkertijd zal menigeen die jou (voor het eerst) ontmoet zelden of nooit zeggen: ‘ik hoef je niet weer te zien, want jouw uitstraling van één en al negatief’. Ben je daarom niet voor een tweede sollicitatieronde uitgenodigd, dan weet je waar het aan ligt. De tweede vraag, of je je uitstraling kunt verbeteren: ook hiervoor geldt een volmondig antwoord: ‘ja’. Persoonlijk oefen ik al jaren een positieve uitstraling door in mijn keukentje, voordat een patiënt op afspraak komt in een opwekkende lachstemming te komen; en voedt dit door de gedachte: ‘straks komt de allerleukste, grappigste persoon die ik ooit heb ontmoet’. Bij binnenkomst maak ik gelijk een compliment en de stemming is gezet.
De één maakt gemakkelijk vrienden. De ander, daarentegen, kan zich, bij voortduring een buitenstaander voelen. Dit gegeven zegt weinig over jouw karakter, maar veel meer over de manier waarop je overkomt. De moeite waard om anderen te vragen hoe jouw uitstraling is.
Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties