Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Vakantie als medicijn

16 July 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Het zit niet in een potje. En de huisarts hoeft niet geraadpleegd te worden. Het is overal zonder recept verkrijgbaar, maar ook niet goedkoop. Vakantie is een medicijn, dat miljoenen Nederlanders gebruiken om te kunnen ontspannen en weer op te laden. Het voorschrift is eenduidig: bij voorkeur vier keer per jaar en de kuur in zijn geheel afmaken.

Een enkeling is allergisch voor het medicijn, maar de meesten zijn er aan verslaafd. Mensen steken zich zelfs in de schulden voor een last-minute-shot. Kwalijk is wel dat in de brochures niets vermeld staat over de bijwerkingen. Door de plotselinge verandering van het normale leefmilieu, raken lichaam en geest volledig ontregeld. Klachten als diarree, misselijkheid, zweetvoeten, slapeloosheid, droge lippen en desoriëntatie in tijd en ruimte zijn geen uitzondering. Over tijd gesproken: door het wegvallen van dagelijks werk en plichtplegingen wordt de tijdsbeleving als wezensvreemd ervaren; een uur kan een dag lijken, waardoor de momenten om een maaltijd te nuttigen als piketpaaltjes in de tijd worden vastgeklampt. Ook de waarneming, de beleving van horen, zien en smaak heeft het te verduren. Gewone armbewegingen, loopstijl en praatgeluiden van medegebruikers werken al gauw op de zenuwen; terwijl het normale kindergekwetter ervaren kan worden als een waterval van ijzeren kogeltjes op de trommelvliezen. Koffie proeft als afwaswater en zelfs het brood heeft de nasmaak van olijfolie. Veel voorkomend is hangerigheid, vermoeidheid en een aanhoudend grieperig gevoel; een verschijnsel waarvan niet duidelijk is of dat het gevolg is van het medicijn of al latent aanwezig was. Zo kan de gedachte postvatten dat het middel erger is dan de kwaal. Een onbekende bijwerking van het medicijn –maar daarom niet minder verontrustend- is het wegzakken van het intellect. Door de combinatie van nietsdoen, wachten, staren, dralen, zitten, liggen en slenteren, krijgen de hersenen zo weinig prikkels dat de frontale zenuwverbindingen afsterven met als gevolg een IQ-daling van 20 punten. Volwassenen met een gemiddelde IQ van 100 zouden , na de vakantie, dan ook zakken voor de CITO-toets. Wie door het medicijn in de zogenaamde vakantiestemming komt, raakt meer dan eens onverschillig en ontremd; of zelfs manisch, waardoor de afschrijvingen op de rekening zo oplopen dat deze financiële bijwerkingen een extra emotionele crisis veroorzaken. Niet te verwaarlozen zijn de relationele bijwerkingen: door verhoogde en gedwongen intimiteit liggen de kleinste irritaties op de loer (‘waarom stel jij mij steeds een vraag als ik net even rustig de krant wil lezen’), waardoor een scheiding na de kuur vaak onafwendbaar is.

Voor de volledigheid: het last hebben van (ernstige) bijwerkingen toont tegelijkertijd aan dat het medicijn ook echt effectief is. Zo bekeken kunt u daarom rustig de gok wagen om een kuurtje te nemen. Baat het niet dan schaadt het ook niet.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • A lot of my own website readers have lamented about my lucky patcher ios site not working properly in Internet Explorer yet looks amazing in Safari.

    lucky patcher iOS Official
    09/10/2017 10:58
    (7 jaren geleden)

  • Nou vakantie is voor mij echt geen medicijn ! O nee !!!!! ..............Eigenlijk ,gelukkig niet ! ..Dan leef ik eignlijk goed...........o wat ben ik vreemd !

    Mia
    09/08/2012 00:35
    (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie