Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Verliefd

10 August 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is een gevoel. Niet meer en niet minder. Het is een fijn gevoel, maar het schuurt ook een beetje. Ik heb het over: verliefd-zijn. Veel mensen zijn misschien maar een enkele keer in hun leven verliefd. Anderen zijn vaak verliefd of juist helemaal nooit. Het is een gemoedstoestand die de fantasie prikkelt; en waar in stilte, zonder actie, ook plezier aan beleefd kan worden.

Nu was in vroegere tijden het verliefd-verloofd-getrouwd-zijn de correcte route; een weg die impliceerde dat het verliefd-zijn een eenmalige aangelegenheid was. Was je, na het huwelijk, weer verliefd op iemand anders, dan had je gelijk de poppen aan het dansen; en al helemaal als de verliefdheid wederzijds en ontrouw het gevolg was. Nu is dat natuurlijk niet anders, maar een wisseling van partner komt wel vaker voor, geeft even veel gedoe, maar is wel meer geaccepteerd. Het grootste probleem is dat het verliefd-zijn net even wat te serieus wordt genomen; alsof de verliefde persoon zichzelf tekort doet als hij er geen gehoor (=gevolg) aan geeft. De meest voorkomende tekst van verliefden is: ‘zo heb ik mij nog nooit gevoeld bij iemand, vooral dat ik kan ervaren hoe het is om helemaal mezelf te zijn’. Dit is ontegenzeggelijk een mooie tekst, maar feit is wel dat verliefdheid bestaat bij gratie van het luchtledige: geen enkele verplichting jegens elkaar maakt dat niets van het gewone dagelijks leven de verliefdheid kan neutraliseren. Er bestaat alleen een puur positief gevoel zonder enige verstoring door de realiteit. Wat veel mensen ook vergeten is dat gevoelens van welke aard ook, bij lange na, niet leidend hoeven zijn. Ik bedoel, enkel en alleen omdat je kwaad bent op iemand, wil niet zeggen dat je die persoon tegen de grond hoeft te slaan. En enkel en alleen omdat je je wat gedeprimeerd en verslagen voelt, wil niet zeggen dat je bewegingsloos binnen moet zitten tot het overgaat. Nee, gevoelens hebben een enorme kracht van binnenuit; en dienen juist daarom met verstand en beleid in goede banen te worden geleid. Zo ook het gevoel van verliefdheid. Dit bijzondere gevoel kan gekoesterd worden als een gevoel dat positieve associaties oproept jegens een ander, puur als iets wat plezier geeft in jouw binnenwereld; waar je in alle veiligheid kunt genieten zonder dat je je hele leven op zijn kop zet. Immers mensen kunnen ook verliefd zijn op hun scooter, op hun kleinkinderen of op een acteur zonder dat dit hun gewone doen en laten ondermijnt. Zo bekeken is verliefdheid niets anders dan ongefundeerd enthousiasme; en dat heeft, op zichzelf genomen, al genoeg toeters en bellen.

Nu zijn er ook mensen die enorm schrikken als zij iets van verliefdheid ervaren; alsof daarmee de bestaande relatie in een bedenkelijk licht wordt gezet. Begrijpelijk, maar het één heeft niets te maken met het ander. Blinde opwinding is gewoon een vorm van hersenjeuk.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie