08 September 2008
Door: Jeffrey Wijnberg
Wat maakt dat de ene liefdesrelatie standhoudt, terwijl de andere uitgaat als een nachtkaars? Wat is de reden dat die ene vriendschap blijft, terwijl de ander gewoon verpietert?
En waarom heeft u met sommige familieleden een hechte band, terwijl het met anderen niet wil boteren? Op bewust niveau denken mensen dat het antwoord op deze vragen een kwestie is van gevoel: met de één ontwikkel je nu eenmaal een sterke gevoelsband en met de ander raak je dat goede gevoel gewoon kwijt. De werkelijkheid is anders: het onbewuste is een koele rekenaar die voor elke relatie een aparte boekhouding bijhoudt.
Zelfs voor de meest intieme verhoudingen geldt hetzelfde als voor elke zakelijke onderneming: wordt er te lang verlies geleden omdat de betalingen (geven) groter zijn dan de inkomsten (nemen), dan is het faillissement aanstaande. Zonder dat mensen de plussen en minnen van hun verhouding(en) op papier zetten, weet het onbewuste wel precies de credit- en debetstanden, waardoor u voor ieder persoon, als het ware, een gevoelde balans registreert.
Wilt u daarom een potje kunnen breken, dan is het wel belangrijk dat u wat krediet bij de ander hebt opgebouwd, oftewel: u heeft dan wel uw vriendin vergeten te feliciteren met haar verjaardag, maar omdat u haar onlangs nog geholpen heeft met de verhuizing en een paar keer op haar zoontje hebt gepast, komt de totaalrekening nog steeds boven de nulstand uit.
Wanneer u een contract heeft getekend om in de verhouding exclusief voor elkaar te zijn, veroorzaakt het buiten-de-deur-winkelen (vreemdgaan) onmiddellijk een schuld die heel diep rood kleurt.
Zelden zal de benadeelde partij een dergelijke schuld zomaar kwijtschelden, maar veeleer flink veel smartengeld (nu ga je zelf de was doen, de hond uitlaten en iedere dag koken) en herinvesteringen (liefdesverklaringen, onverdeelde aandacht en gezamenlijke activiteiten) eisen om de rekening op termijn als vereffend te kunnen beschouwen.
Ja, zonder dat u dit beseft, vertegenwoordigt elk van uw handelingen een economische waarde, waarmee u uw relationele rekening kan laten groeien, of juist kan doen verschralen. En omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde.
Ik bedoel als u, bij herhaling, weinig initiatief of belangstelling verneemt van vermeende vrienden, dan zult u uiteindelijk verzuchten tja, het kan niet allemaal van een kant komen, om vervolgens uw eigen investeringen in de relatie te staken.
Deze economische kijk op relaties verklaart ook hoe zelfvertrouwen en partnerkeuze zich tot elkaar verhouden: wie zichzelf maar weinig eigenwaarde toekent, neemt al gauw genoegen met de kruimeltjes, en wie zichzelf hoog heeft zitten, zal alleen maar voor de hoofdprijs gaan.
Boekhoudkundig gezien is het daarom verstandig om dagelijkse stortingen te doen op uw relatierekeningen. Als u spaarzaam bent en de inflatie meevalt, dan krijgt u, met een beetje geluk, ook de rente uitgekeerd.
Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 08 sep 2008, 14:45