Mooi is een mooi woord, vooral omdat het vele betekenissen kent zoals ‘aangenaam’, ‘aantrekkelijk’, ‘betoverend’, ‘netjes’, ‘smaakvol’ of ‘knap’. Mooi wordt ook veel gebruikt in uitdrukkingen zoals ‘mooi weer spelen’, of ‘mooi niet’ en ‘mooi klaar mee’.
Helemaal mooi is het feit dat het woord ‘mooi’ van psychologisch belang is; veel meer dan mensen zich bewust zijn. Want met ‘mooi’ kunnen mensen gehoor geven aan hun goedkeuring en bevestiging; iets waar andere mensen dan weer veel behoefte aan hebben. Zo zijn complimenten als ‘mooi gedaan’, of ‘mooi werk’ en ‘mooi voor elkaar’ manieren om anderen een goed gevoel te geven, vooral als een dergelijk compliment ook nog eens echt gemeend is. Over complimenten gesproken: het woord ‘mooi’ is ook handig voor zogeheten kleine complimenten zoals in uitspraken als ‘wat heb je een mooie bril’ of ‘wat heb je je mooi gekleed’ en ‘wat heb je het huis mooi ingericht’. Psychologisch gezien is het gebruik van het woord ‘mooi’ dan ook een effectieve manier om de sfeer een positieve wending te geven. Mooi is besmettelijk en brengt iedereen in een goede stemming. Even goed kan de sfeer flink bedorven worden als iets of iemand wordt afgeserveerd met uitdrukkingen als ‘aan haar kan ik niets moois ontdekken’ en ’als je dat mooi vindt dan spoor je niet’. Natuurlijk blijft het benoemen van ‘wat mooi is’ en ‘wat niet mooi is’ een kwestie van smaak; en in tegenstelling tot wat het spreekwoord zegt (‘over smaak valt niet te twisten’) zijn smaakkwesties juist wel de bron van veel conflicten. Zo kan zelfs een onschuldige opmerking als ‘wat is het mooi weer’ het begin zijn van een conflict omdat de ander het als irritant ervaart een mening opgedrongen te krijgen (‘ik vind zoveel zonneschijn helemaal niet mooi, eerder benauwend’). Mooi aan mooi is ook dat het de persoonlijke voorkeuren van ieder individu zo mooi laat zien. Zo kan iemand zelfs een volledig verroeste fiets, een rafelig verscheurde broek of een vol getatoeëerde lichaam mooi vinden, een gegeven waarmee zelfs de unieke identiteit van de persoon nog extra glans krijgt. Mooi aan mooi is ook dat alles waar de mens zich over kan verwonderen nog meer in het bewustzijn terechtkomt zoals bij ‘mooie luchten’ of ‘mooie vergezichten’ en ‘mooie gesprekken’. Zo bekeken is het psychologisch geen overbodige luxe om het woord ‘mooi’ met enige regelmaat in gedachten nemen en uit te spreken; vooral omdat op die manier de eigen stemming op een simpele manier kan worden verhoogd. Een goedkoop antidepressief middeltje.
Mooi vind ik ook dat de metoo-beweging eindelijk leidt tot een effectievere aanpak van seksuele intimidatie. Overigens ben ik wel van mening dat niets mooier is dan een mooie vrouw. En dat mag, wat mij betreft, ook nog steeds hardop worden gezegd.
Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties