Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Wetenschappelijk bewezen

23 July 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Mensen die op sollicitatiegesprek gaan, kleden zich doorgaans netjes aan. Maar, het is niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt. Voor hetzelfde geld kan een sloddervos worden aangenomen omdat hij zo zichzelf is. Ook komt het logisch voor om iemand te troosten als hij verdrietig is.

Maar ook daarover geeft de wetenschap geen uitsluitsel. Troosten kan evengoed iemand nog verdrietiger maken, juist omdat het verdrietig-zijn wordt geaccepteerd. Eén ding staat vast: wetenschappelijk is bewezen dat heel veel niet wetenschappelijk is bewezen. Wel is wetenschappelijk bewezen dat het placebo-effect bestaat. Als apotheker of dokter de patiënt een flesje gekleurd kraanwater meegeeft met de mededeling ‘u gaat zich hierdoor binnen drie dagen een stuk beter voelen’, dan is de kans –groter dan toeval- dat de patiënt flink opknapt. De patiënt laten geloven dat hij beter wordt is daarmee een wetenschappelijk beproefde methode, ook al is het flesje gekleurd water, wetenschappelijk gezien, waardeloos. Op het flesje moet dan ook staan: ‘het is wetenschappelijk bewezen dat geloven in de werkzaamheid van dit middel u zal helpen om u beter te voelen’. Tenminste, dat is vanuit de wetenschap gezien het correcte voorschrift. Maar de wetenschap heeft ook aangetoond dat het vertellen aan mensen dat een flesje gekleurd water een placebo is, weer niet werkzaam is. Mensen gaan zich alleen beter voelen wanneer zij met overtuiging en gezag gefopt worden. Maar iemand voorliegen getuigt van een slechte moraal. En een wetenschapper staat aan een de goede kant van het moraal, behalve als hij beroemd wil worden. Nu wil ik zelf, als psycholoog, bescheiden blijven. En daarom werk ik alleen met therapeutische middelen die door de wetenschap beproefd en bewezen effectief zijn. En heeft de wetenschap geen antwoord, dan zeg ik dat er eerlijk bij. Zo was er laatst een mannelijke patiënt die mij wanhopig vroeg: ‘wat moet ik doen om mijn huwelijk te redden?’ Ik antwoordde: ‘drie dingen: 1) geduldig naar haar luisteren 2) haar complimenteren en verwennen 3) haar het gelijk gunnen, ook al weet u beter; maar ik zeg u eerlijk: dit is geenszins wetenschappelijk bewezen; evengoed gaat zij van u scheiden omdat u door de therapie een watje bent geworden.’ De beste man is kwaad geworden en heeft geen nieuwe afspraak gemaakt. U kunt zich wellicht voorstellen hoe opgelucht ik ben dat de wetenschap geen bewijs heeft dat zijn reactie iets te maken heeft met mijn eerlijke interventie. Evengoed was de man al boos omdat hij die week zes bekeuringen had gekregen.

Mocht u vandaag om mij kunnen lachen, dan is dat fantastisch. De wetenschap heeft aangetoond dat de lach stofjes in de hersenen aanmaakt die u een goed gevoel geven. Krijgt u migraineaanvallen van mij, dan is daar gelukkig geen wetenschappelijke verklaring voor.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Ik zoek op dit artikel via google. Ik denk dat dit nieuws is erg belangrijk. Het is ook een kwestie van vertrouwen. Placebo's betere resultaten als een patiënt voelt hun arts begrijpt hun zorgen, en gelooft ze worden serieus genomen, zegt de studie.

    Galajurken
    10/10/2013 10:00
    (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie