Het is niet nodig om erover in de krant te lezen. Iedereen kan met eigen ogen zien dat Nederland langzaam maar zeker uitdijt. En dan bedoel ik niet de landsgrenzen, maar het lijf van deze of gene. Nu valt over smaak niet te twisten. Als u uzelf of anderen er met een dik lijf nog smakelijk uit vindt zien, dan valt daar niets op af te dingen.
Waar ik mij meer zorgen over maak is het gebrek aan mentaliteit dat de Nederlander met zijn uitdijend lichaam verraadt. Want mensen zonder zelfbeheersing hebben doorgaans een waslijst aan andere psychische problemen. Nu zuig ik deze boude bewering niet uit mijn duim. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ‘het kunnen uitstellen van directe bevrediging’ cruciaal is voor persoonlijk en maatschappelijk succes. Knappe koppen hebben in het beroemde ‘marshmallow experiment’ kinderen tijdens hun levensloop bestudeerd. In het oorspronkelijk experiment kregen de kinderen een marshmallow (spekje) met de mededeling: ‘als je nog een kwartiertje wacht met het opeten, dan krijg je als beloning een tweede’. De uitkomst gaf drie groepen te zien: 1) kinderen die het geduld hadden om te wachten. 2) kinderen die de verleiding nauwelijks konden weerstaan. 3) kinderen die hun spekje gelijk opaten. De groep met zelfbeheersing bleken op latere leeftijd uitermate competent: goede schoolresultaten, langdurige vriendschappen en succes in werk en de liefde. Omgekeerd waren de kinderen zonder zelfbeheersing later vatbaar voor mislukking: schooluitval, eerder in criminele kringen en nauwelijks in staat om maatschappelijk goed mee te komen. Overigens, ook zonder de wetenschap is het gemakkelijk te begrijpen waarom geen-maat-weten en levensproblematiek hand in hand gaan. Mensen zonder zelfbeheersing zullen eerder ruzie schoppen, weglopen van verplichtingen of uit relaties stappen als zij niet meteen hun zin krijgen. Voor hen is het veel moeilijker om de beloning voor gedane arbeid uitgesteld te zien; en ervaren frustraties en teleurstellingen eerder als de zoveelste mislukking dan een leerproces op weg naar het uiteindelijk succes. Ik weet het. Het klinkt belerend. Maar, zelfbeheersing is nodig om diploma in de wacht te slepen, om tegenslagen in relaties te leren overwinnen en op de arbeidsmarkt stapje voor stapje verder te komen. Of neem zoiets als het leren spelen van een muziekinstrument: dagen, weken, maanden en jaren van geduld en zelfdiscipline zijn nodig om, alleen al op amateurniveau, met anderen te kunnen samenspelen. Tja, en zelfs zoiets simpels als het bijhouden van de boekhouding en zorgen dat er niet meer uitgaat dan er binnenkomt, eist de nodige zelfdiscipline.
Toegegeven, meer dan ooit leven we in een wereld van verleidingen. Maar, juist daarom is zelfbeheersing een absolute noodzaak. Het gaat al lang niet meer om een paar kilootjes minder. Het gaat om het fundamentele besef dat goede dingen altijd langzaam komen.
Was er maar iemand waar ik mijn hoofd even in kan laten rusten.
Mensen ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,wat streven !!!!!!! :S :( ........pffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
Mia
09/08/2012 00:30
(12 jaren geleden)
Alles wat voortreffelijk is, is even moeilijk als zeldzaam.' Spinoza .
LInda van Twist
31/07/2012 20:16
(12 jaren geleden)
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties