Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Zelfdiagnose

21 March 2023
Door: Jeffrey Wijnberg

Ben je down, lusteloos of moe? Google dan op je jouw klachten en binnen luttele seconden weet je dan misschien wel wat je mankeert. Zo kun je, zonder bemoeienis, je eigen diagnose stellen; en op die manier ontdekken of je wat te vrezen hebt. De vraag rijst dan of dit wel verstandig is.

Verstandig of niet, bijna iedereen doet het tegenwoordig; en deze trend wordt nog eens versterkt door het feit dat ook op Tiktok korte filmpjes verschijnen waarop mensen hun eigen kwaaltjes, puntsgewijs, uit de doeken doen. Zo kun je gewaarworden of jij misschien ook wel lijdt aan een burnout, een vorm van autisme of juist jouw partner een typisch geval is van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Voordeel van deze vorm van zelfdiagnose is dat er meer kennis opgedaan wordt over wat de mens zoal kan schelen, als ook dat je dan (redelijk) beslagen ten ijs komt als je dan toch een bezoek brengt aan een echte dokter. Als iemand bij mij op het spreekuur komt met een zelfdiagnose (‘ik zit al weken tegen de overspannenheid aan’), dan vraag ik uiteraard hoe de patiënt dat zo zeker weet, als ook of hij dan een bijpassend behandelingsplan heeft. Dat laatste heeft de patiënt natuurlijk niet; en in de meeste gevallen klopt de zelfdiagnose ook niet. En dat laatste is ook goed te verklaren. Ik bedoel, vrijwel iedereen herkent zich wel enigszins in een aantal kenmerken van welke aandoening dan ook, wat niet betekent dat je die aandoening dan ook hebt. En gelukkig hebben we daar de echte specialisten voor, mensen die niet voor niets tientallen jaren opleiding achter de rug hebben om in staat te zijn om een correcte diagnose te stellen. Zo bekeken is het eigenhandig googelen op klachten (met bijbehorende ziektebeeld) een perfecte manier om angstgevoelens aan te jagen. Want het zijn altijd de ergste ziektebeelden die de klachtenzoeker weet te vinden: met een jeukerig vlekje op de huid hebt je misschien wel de ergste vorm van huidkanker (melanoom) en met wat opruimwoede lijd je misschien wel aan een obsessief-compulsieve gedragsstoornis. Ja, als je een eersteklas hypochonder (angst voor ziektes) wilt worden, dan moet je flink veel google-en; en dan zul je daarna moeten google-en bij welke hulpverlener je terecht kunt om van die hypochondrie verlost te worden. Overigens, zelf kan ik er ook wat van en google mij suf als ik weer eens een ondefinieerbaar zeurende pijnt voel in mijn kniegewrichten. Opvallend is dan ik wel dat het aantal mogelijke kwalen omgekeerd evenredig is aan het aantal behandelingen. De volgende dag ben ik alles weer vergeten omdat de pijn vanzelf is overgaan.

Ik voorspel dat het stellen van zelfdiagnoses nog meer een vlucht zal nemen omdat wat computers weten alleen maar beter wordt. Sterker nog, ook specialisten zullen steeds valer gebruik maken van de computer als middel om specifieke (ziekte)patronen te ontwar

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie