Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Zelfmoord jongeren

22 August 2009
Door: Chantal Antonio

Het aantal zelfdodingen onder jongeren blijft stijgen. Hoe herken je als ouder de signalen en kun je er iets tegen doen?


Zelfmoord is doodsoorzaak nummer twee onder jongeren blijkt uit cijfers 2006 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alleen verkeersongelukken eisen meer slachtoffers. Zo'n zestig procent van de jongeren zou wel eens denken aan zelfdoding. De helft hiervan doet een poging.

Depressie

Zelfmoordgevoelens komen vaak naar boven als gevolg van een depressie. "Bij jongeren is een depressie niet veel anders dan bij een volwassene," aldus psycholoog Jeffrey Wijnberg. Toch kunnen jongeren hun depressieve gevoelens beter verbergen dan volwassenen. Dat komt voort uit een soort onvermogen om een depressie te herkennen. Ze vinden het moeilijk om hun problemen te verwoorden. Het geeft een gevoel van onmacht."

Jongeren krijgen steeds vaker te maken met een depressie. "Jongeren worden vroeger volwassen en volwassen worden gaat gepaard met angsten. Zo kan een kind niet opgewassen zijn tegen de druk op school om goed te presteren, heeft het moeite met sociale contacten, kan het niet meekomen met een groep. Deze angsten kunnen uitputtend werken en omslaan in een depressie."

Signalen

Ook al kunnen kinderen hun depressie goed verbergen als ouder kun je depressieve gevoelens bij je kind herkennen door de volgende signalen:

* Je kind heeft last van lusteloosheid
* Het huilt veel
* Is duidelijk niet zichzelf meer
* Schrijft in een dagboek over de dood
* Slaapt weinig of juist heel veel
* Valt in korte tijd af in gewicht of komt in korte tijd veel aan
* Het verwaarloost zichzelf door bijvoorbeeld zijn tanden niet meer te poetsen of geen schone kleding meer aan te trekken.

Wat te doen

Zodra je kind bovenstaande symptomen vertoont, is het belangrijk om hem of haar extra aandacht te geven. "Ga er nooit vanuit dat het een schreeuw om aandacht is. Het is beter om problemen te serieus te nemen dan ze als onbelangrijk af te wimpelen," aldus Wijnberg. "Als je het niet helemaal vertrouwt, ga dan naar de huisarts voor een verwijzing naar een therapeut. Tegenwoordig zijn depressies goed te genezen. Er zijn nu goede behandelingsvormen en medicatie aanwezig. Een depressie is de meest te voorkomen doodsoorzaak die er is."

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie