Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Ziektewinst

19 March 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Dacht ik, in mijn oneindige onnozelheid, dat zieke mensen de gemeenschap altijd geld kosten, blijkt nu ineens het tegendeel: ziekenhuizen kunnen winstgevende bedrijven zijn, met de patiënt en de zorg als verhandelbare producten. Ja, u hoort het goed: ook de gezondheidszorg is een marktplaats geworden.

Op die marktplaats laat uw hartinfarct de kassa in het ziekenhuis rinkelen. En dat is natuurlijk prachtig! Want, laten we wel wezen: tegenover al die ziekte en bijbehorende ellende, mag ook wel iets staan wat de dokter vrolijk stemt. Vraag blijft hoe je dat dan doet. Ik bedoel, winst maken op zieke mensen? Dat is kinderlijk eenvoudig: gewoon creatief zijn. Zo kunnen artsen en verpleegkundigen, als economisch denkende teamleden, aantrekkelijke aanbiedingen doen, waardoor zij hun moderne naam als zorgaanbieders recht doen. U moet dan denken aan complete zorgpakketten, waarbij reclame gemaakt kan worden met ‘twee herniaoperaties voor de prijs van één’, ‘50% korting op een borstreconstructie na een borstamputatie’, of ‘gratis drie consulten bij de psychiater, na mislukte behandeling van uw darmkanker.’ Ook is veel geld te verdienen door het blijmoedig stellen van verkeerde diagnoses. Maak van een onschuldige verkoudheid een zware longontsteking, van wat werkstress een dreigende hartritmestoornis of van normale levensverdriet een gemaskeerde depressie, en de productie-eenheden van het ziekenhuis gaan als vanzelf omhoog. Over productie gesproken: het is, zoals voor elk winstgevend bedrijf, belangrijk dat er flinke volumes worden gecreëerd; en gelukkig wordt in ziekenhuizen al driftig gepraat in bedrijfstermen (hoeveel omzet draai jij vandaag, collega!?). Productie maken doe je simpelweg door zo veel mogelijk patiënten, in de kortst mogelijke tijd, er doorheen te jassen, zodat het lopende bandwerk wordt. Daarom worden patiënten opgedeeld in handige wegwerkcategorieën zoals ‘migraineklanten’, ‘winterteenklanten’ of ‘dotterklanten’, waarmee de sneldenkende, onervaren, maar ambitieuze arts-assistenten kunnen strijden om de productiebeker van de maand. Onlangs werd een geheel nieuw, commercieel idee gelanceerd: domme, onvolwassen mensen zelf laten betalen voor hun kwalen. Het gaat hier om patiënten waarvan iedereen snapt dat zij de uitvinders zijn van hun eigen leed. De eigen-schuld-dikke-bult categorie is enorm: comazuipers, longkanker (rokers), gebroken ledematen (sporters), hersenletsels (motorrijders), brandwonden (mannen achter de barbecue) en depressies (lieden die overspel plegen en moeten scheiden). Ondertussen kunnen de ziekenhuizen ook aan klantenbinding doen door de gangen op te sieren met gezellige horecagelegenheden, kleine supermarkten, kunsttentoonstellingen, en boekwinkels, waardoor de bezoekers ook nog kunnen worden verleid om extra geld uit te geven.

Door de patiënten zelf wordt er veel gemopperd omdat zij zich als een nummer behandeld voelen. Maar, zeg nou zelf: wie winst wil maken, heeft toch geen tijd voor menselijk gezeur en gezever. Bovendien, het doel is niet om de patiënt beter te maken. Nee, de patiënt is het middel geworden om het ziekenhuis financieel gezond te houden.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Productie maken doe je simpelweg door zo veel mogelijk patiënten, in de kortst mogelijke tijd, er doorheen te jassen, zodat het lopende bandwerk wordt.

    replique montre
    26/08/2016 06:54
    (8 jaren geleden)

  • useful information, very interesting post, thanks to the author!

    192.168.1.1
    12/03/2016 17:29
    (9 jaren geleden)

  • @ Jeffrey

    Ik maak uit je column op dat je tegen marktwerking bent in de zorg. Echter is bekend dat de zorgkosten al jaren meer stijgen dan de inflatie, waardoor de last voor de samenleving steeds groter wordt.

    Mijn vraag is: Wat stel je dan voor om de problemen in de zorg op te lossen?

    Ik zou het erg waarderen als je antwoord geeft op mijn vraag in dit draad. (jaapamesz@hotmail.com)

    Jaap Amesz
    03/06/2012 01:08
    (12 jaren geleden)

  • Wij krijgen tegenwoordig allerlei E nummers in onze maag gesplitst, zgn. niet schadelijk voor onze gezondheid........Drink en eet light............kant en klaarmaaltijden voor de werkende vrouw die geen tijd meer heeft om met verse groenten te koken.....
    En wat blijkt jaren later? Dat door al die E nummers, kanker ontstaat, en allerlei andere klachten die de dokters vaak gooien op de hoop "psychisch"........Als zij het niet weten dan zit het tussen de oren, bedoelen ze daar mee. Ziekenhuizen spelen daar goed op in.......Maken er veel winst mee, een goed draaiende bedrijfstak, en de farmaceutische industrie niet te vergeten.
    Pillen die zoveel bijwerkingen hebben dat je daar ook weer pillen voor nodig hebt.........En wie mag van de regering voor deze zooi betalen? De burger, ziek gemaakt door de voedings- en farmaceutische industrie en de dokters die hun die medicijnen voorschrijven.....En de burgers lopen als makke lammetjes zo in de val..........Of..........begint het besef te komen, nu het water aan onze lippen staat? Dat we eerst totaal zijn uitgeknepen en nu voor de kosten moegen opdraaien ook? Heb nog nooit een dokter failliet zien gaan aan gebrek aan patienten!

    Angela van Doremalen
    25/05/2012 01:40
    (12 jaren geleden)

  • Ben echt blij, dat er ook aan dit soort onderwerpen aandacht wordt gegeven. Dit soort ongevallen vindt zich ook het grotendeels op internet plaats. Denk dan maar eens naar Marktplaats.nl. Daar worden illegalen dieren handel gepleegd. De dieren zijn dan ook echt heel slecht aan toe.

    Michel Telo
    10/04/2012 20:11
    (13 jaren geleden)

  • Zo gaat het met dieren,zij worden ook als nummer behandeld.Koe Bertha num 70 wordt er afgeroepen
    De koe heeft ook een naam.
    En zo gaat het met de mens in ziekenhuizen..Zij worden als dieren behandeld .

    Mia
    20/03/2012 00:12
    (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie