U bent maar één van de velen. Zeker in deze tijd. En misschien bent u al weer voor de zoveelste keer afgewezen op basis van uw sollicitatiebrief en CV; om moedeloos van te worden. Maar wie volhardt, zal –doorgaans op het meest onverwachtse moment- uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.
Dan is het natuurlijk van wezenlijk belang om de begeerde baan ook in de wacht te slepen. Gelukkig is het sollicitatiegesprek niet louter een kansspel. U kunt genoeg doen om een beslissend verschil te maken; en zo imponeren dat de selectiecommissie niet om u heen kan. Nu is het vanzelfsprekend dat u zich goed voorbereidt. En dat betekent dat u, naast verzorgde kleding en tijdige aanwezigheid, zich heeft verdiept in het bedrijf dat u heeft uitgenodigd. Deze voorbereiding geeft ook aanleiding voor vragen die u netjes heeft opgeschreven om tijdens het gesprek te kunnen stellen. Belangrijk, omdat een houding van zorgvuldigheid en belangstelling zeer op prijs wordt gesteld. Dit gegeven raakt aan de essentie van een geslaagd sollicitatiegesprek: het gaat er niet eens zozeer om of u op vragen van de andere kant ‘correcte antwoorden’ kunt geven, maar veeleer om zelf vragen te stellen die blijk geven van oprechte interesse en betrokkenheid. Wie moeite doet om zich te verplaatsen in de ander, kan op een beoordeling rekenen van sympathieke leergierigheid. In dit verband is het ook slim om te bedenken dat u als ‘outsider’ wordt gezien. De mensen die u beoordelen hebben de macht en willen iemand spreken die beseft dat het een groot voorrecht is om bij hun club te horen. Tegenstrijdig genoeg is het daarom helemaal niet handig om al te nadrukkelijk uw talenten en vaardigheden aan te prijzen. De zittende elite heeft geen boodschap aan iemand die het beter weet. Daarom is het alleen maar gepast om bescheidenheid te tonen; een houding die blijkt uit de wens om aansluiting te willen hebben bij de bestaande cultuur (integratiegeschikt). Zo bekeken is de sollicitant gelijk een immigrant: de buitenstaander die zich actief wil aanpassen, ontvangt de meeste sympathie. Krijgt u vragen over kwesties waar u kennis tekort schiet, zeg dit dan eerlijk. Waardering is er eerder voor iemand die weet wat hij niet weet dan voor iemand die zich beter voordoet dan hij is. Het kan best zijn dat u goed kunt bluffen, maar vroeg of laat valt u toch door de mand. Natuurlijk bent u nieuwsgierig naar wat u gaat verdienen, maar laat dit onderwerp links liggen. Alleen als uitverkorene bent u in de positie om hierover te beginnen.
Mensen die keer op keer zakken voor hun rijexamen, zijn zelden de mensen die slecht kunnen rijden. Integendeel. Het is juist hun houding van vrolijke zelfgenoegzaamheid waar zij op afgerekend worden.
Mensen die keer op keer zakken voor hun rijexamen, zijn zelden de mensen die slecht kunnen rijden. Integendeel. Het is juist hun houding van vrolijke zelfgenoegzaamheid waar zij op afgerekend worden.
福利分享
05/08/2016 04:24
(8 jaren geleden)
Ik ben het niet met je eens Jeffrey. Om de simpele reden dat het bedrijf op zoek is naar iemand die hun probleem kan oplossen. 70% van alle vacatures wordt intern opgevuld, en als dat niet lukt gaan ze naar buiten. Het bedrijf in kwestie heeft dus echt een probleem. En dat probleem laten ze niet oplossen door iemand die bescheiden over zichzelf is, blij is dat hij 'eindelijk een kans krijgt' en zich er niet bij vindt horen. Wat zegt dat over die persoon? Vind je dat zo iemand zelfvertrouwen uitstraalt? Zou je aan zo iemand de cruciale vacature toevertrouwen?
Vacatures worden in 90% van de gevallen ingevuld op basis van de gunfactor. Ben je charismatisch, zie je er knap uit en ben je van de goede leeftijd, dan heb je meteen een streepje voor. Mensen die zich altijd hebben gefocust op hun werk in plaats van op zo hoog mogelijk scoren op sociale contacten, er niet zo knap uitzien en boven de 45 zijn, worden er compleet uitgerend door mensen die die eigenschappen wel hebben. Ook al hebben ze sloten papieren, bakken ervaring en lopen ze over van motivatie, de persoon met de leukste glimlach gaat toch met de baan aan de haal. "U past niet in het profiel" heet het dan.
Ik heb het zelf meegemaakt. Uitgenodigd voor een gesprek, de persoon die me zou interviewen loopt naar me toe, en als hij dat doet en ziet dat ik ouder ben dan hij dacht verdwijnt zijn glimlach als sneeuw voor de zon... Ik krijg een slap handje en mag mee het sollicitatiegesprek in. Waar men vervolgens niet om mijn jarenlange relevante ervaring en diploma's heen kan, maar uiteindelijk toch kiest voor een jonger persoon. Want "die past beter in het profiel".
Roger
15/06/2014 05:37
(10 jaren geleden)
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties