Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Sollicitatiejungle

05 October 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is zo gemakkelijk: vacature aanklikken, CV uploaden, een paar extra gegevens invullen en met één druk op de knop (versturen) bent u in de race voor een geweldige baan. Maar het gemak waarmee u zich aanbiedt, is hetzelfde gemak waarmee de andere kant u afwijst.

Zo bekeken is solliciteren via internet gelijk aan het zoeken van een partner via een datingsite: uw profiel wordt even oppervlakkig bekeken. En met één puistje op uw wang wordt u gelijk als ongeschikt in de prullenmand gegooid. Nee, het leven van een moderne sollicitant gaat niet over rozen. En dat heeft alles te maken met de keiharde tweedeling in de maatschappij: de ‘have’s’ en de ‘have-not’s’. De have’s zijn de mensen die al een baan hebben en in de machtspositie zitten om u al dan niet toe te laten tot hun exclusieve groep. De have-not’s zijn de kneusjes zonder baan. Zij moeten het onmogelijke doen: heel competent, zelfverzekerd en ambitieus voor de dag komen, maar tegelijkertijd een dienstbare, dankbare en nederige houding aannemen. Dat betekent dat geoefend moet worden voor de spiegel om competent-dienstbaar, zelfverzekerd-dankbaar en ambitieus-nederig over te komen. Nou ja, overkomen. Dat wil zeggen dat er natuurlijk eerst een uitnodiging op de mat moet vallen voor een eerste-ronde-gesprek. En die uitnodiging wordt vandaag de dag alleen maar verstrekt aan de happy few. Fanatieke sollicitanten doen er alles aan om op de hoogte te komen van wat voor de potentiele werkgever belangrijk is. Is dat stressbestendig-zijn? Is dat misschien beleefd-in-de-omgang? Of is het voldoende om precies de kwalificaties te hebben die vermeld staan in de vacature? Ik zal het nu uit de doeken doen: het mannetje of vrouwtje aan de andere kant, de persoon die gaat over de beslissing of u een uitnodiging krijgt, die weet het zelf niet. Die gaat alleen maar af op het ‘onderbuik-gevoel’. En u als sollicitant kan dat onmogelijk weten. In de praktijk betekent dat u daarom afgewezen kunt worden omdat u 1) bent afgevallen in de voorronde 2) overgekwalificeerd bent 3) niet in de buurt woont van de werkgever 5) het aflegt tegen kandidaten die meer aan het profiel voldoen of 6) uw CV onvoldoende aansluit bij de functie. Tenminste, dat is wat er door de ‘have’s’ tegen de ‘have-nots’ wordt gezegd. In werkelijkheid wordt u afgewezen omdat u 1) te oud bent 2) te jong bent 3) onaantrekkelijk lijkt 4) te aantrekkelijk lijkt 5) onervaren bent 6) te ervaren bent. Precies dezelfde redenen van afwijzing op een datingsite.

Toch wordt ook vaak beweerd dat op elk potje een dekseltje past. Daarom is het zaak dat u niet in zak en as gaat zitten. Ergens is er altijd wel een personeelsfunctionaris die zijn onderbuik gevoel verkeerd interpreteert.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Street-smart online? Verklaart u nader!

    Harry
    08/10/2013 16:12
    (11 jaren geleden)

  • Erg herkenbaar. P&O-ers vertellen mij het volgende:
    - 250 sollicitanten op een vacature komt vaak voor
    - de voorselectie gebeurt redelijk willekeurig
    - bij de sollicitatiegesprekken is de 1e klik vaak doorslaggevend.

    Maar ... degene die wordt uitgenodigd voor een gesprek is wel degene met een aantoonbare trackrecord. Sollicitanten doen er goed aan om de behaalde resultaten in hun C.V. te vermelden.

    Door het grote aantal sollicitanten zoeken werkgevers steeds meer via-via iemand. Dus zorg dat je in het netwerk terecht komt van leidinggevenden en P&O-ers. Dat kan door te netwerken en met LinkedIn. De hoogste tijd om Street-smart te worden.

    Bodo Agterhof
    08/10/2013 07:24
    (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie